Bisevo eiland Dalmatië

Het eiland Bisevo ligt ten westen van het vakantieoord Komiza, op ongeveer 5 mijl van het eiland Vis. Het eiland Bisevo met een oppervlakte van 5,8 vierkante kilometer is vooral bekend om zijn "blauwe grot" en de prachtige stranden. Het eiland is vooral een populaire bestemming voor watersporters en gasten van het eiland Vis en het naburige eiland Hvar.

Het eiland Bisevo en haar dorpen vallen onder het bestuur van Komiza op het eiland Vis. Op het eiland Bisevo zijn een aantal zeer kleine nederzettingen en steden. Aan de kust bevinden zich Porat, Mezuporat en Salbunara. In het binnenland, het belangrijkste dorp Polje en iets zuidwaarts Potok.

De weinige bewoners van het eiland Bisevo leven voornamelijk van de visserij in de visrijke wateren rond het eiland, de wijnbouw en nu ook deels uit het toerisme. Naast een aantal restaurants, worden er op het eiland zelfs een aantal privé kamers te huur aangeboden. 

De hoofdstad van het eiland Bisevo, Polje ligt in het midden van het eiland ten zuiden van de nederzettingen Porat en Mezuporat. Polje was ooit het centrum van het eiland, de velden en wijngaarden waren goed bereikbaar vanuit Polje. Het dorpje bestaat uit slechts een aantal huizen en de kerk.

Het kleine dorpje Mezuporat ligt aan de noordoostelijke kust van het eiland Bisevo. In de kleine haven van het dorp stappen de dagjesmensen over op een klein bootje, om naar de blauwe grot te varen, naast de kiezelstranden, een van de hoogtepunten van het eiland. 

Het dorp Porat aan de westkust van het eiland Bisevo is een populaire bestemming voor bezoekers van de nabijgelegen eilanden Vis en Hvar geworden. Het dorp heeft een prachtig zandstrand, een strandbar, parasols en ligstoelen en twee visrestaurants, die verse vis en zeevruchten serveren. Porat kan worden bereikt over zee of te voet via een onverharde weg vanuit de kleine haven  Mezuporat (1,5 tot 2 uur).

Het zacht glooiende zandstrand Porat ligt in gelijknamige beschutte baai en is zeer populair bij gezinnen met kinderen. Het prachtige zandstrand Salbunara ligt ten noorden van Porat in de gelijknamige baai.  Het strand Salbunara is kleiner dan het populaire strand van Porat en heeft geen eetgelegenheden en geen recreatieve voorzieningen, maar het is rustiger en het biedt zwemmers een prachtige omgeving en kristalhelder zeewater. Een ander mooi strand is gelegen in Mezuporat, aan de oostkust van Bisevo.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden