Vis eiland Kroatië

Het heuvelachtige eiland Vis ligt op ongeveer 60 km van het Dalmatische vasteland, het is daarmee het verst van het vasteland gelegen eiland van Dalmatië.  Het 90 km² grootte eiland staat bekend om zijn mooie stranden, baaien en de olijven en wijn.

Sinds de 4de eeuw voor Christus  tot het uiteenvallen van de voormalige Socialistische Republiek Joegoslavië in 1992 controleerden de verschillende vorstenhuizen van Europa het eiland Vis, ook wel aangeduid als "Gibraltar van de Adriatische Zee".  De strategische ligging van het eiland wisten de Grieken, Romeinen, Venetianen, Fransen, Britten, Oostenrijkers, Italianen en Duitsers reeds te waarderen. In tijden van Joegoslavië gold het eiland Vis als het zogenaamde "verboden eiland", omdat buitenlanders de toegang werd verboden. Talrijke voormalige vestingwerken en militaire bases getuigen nog steeds van de bezettingsmachten van weleer.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië en sinds de oprichting van de Republiek Kroatië, is het eiland Vis ook toegankelijk voor buitenlandse bezoekers en heeft het eiland Vis een grote aantrekkingskracht op watersporters, duikers, strandliefhebbers en actieve vakantiegangers. Dromerige stranden en baaien, zoals de baai Stiniva, interessante duikplaatsen,  de heldere zee, de omliggende kleine eilanden met diverse natuurwonderen, zoals de blauwe grot op Bisevo, of de groene grot op Ravnik zijn slechts een paar highlights, die het eiland heeft te bieden.

De twee grootste badplaatsen Komiza in het westen en de stad Vis in het noordoosten van het eiland, zijn de meest populaire bestemmingen op het eiland. Het eiland Vis is er in de afgelopen decennia in geslaagd een gevarieerd en uitstekend vakantieprogramma te bieden, voor toeristen uit de hele wereld. Ze heeft dit weten te realiseren met behoud van haar oorspronkelijke sfeer.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden