Naaktstranden Istrië, Kroatië 2022

Istrië is de bakermaat van naturisme vakanties. Naturisme is voor de mensen in Istrië natuurlijk en volledig geaccepteerd. Istrië is in het kort: kristalhelder zeewater, duiken en snorkelen, zonnebaden, rotsstranden, kleine dorpjes, Venetiaanse invloed, tafels en stoelen in de tuin en natuurlijk sissend varkensvlees op de barbecue.  Bezienswaardig zijn de steden: Pula met het amfitheater uit de Romeinse tijd, de kerk van Porec met de prachtige  mozaïeken, hoog op een bergtop Motovun en natuurlijk Rovinj met zijn haven promenade en de St. Euphemia kerk hoog boven de stad.
Ik zal een aantal naturisten accommodaties beschrijven.
  1. Naturisten Resort Solaris: op ongeveer 13 kilometer van Poreč vindt u het volledig gerenoveerde naturisten Resort Solaris. Op het schiereiland Lanterna, omgeven door eikenbomen, zijn 144 volledig gerenoveerde naturisten appartementen verdeeld over het terrein, in mediterrane stijl, op slechts 50 tot 100 meter van het naturistenstrand (grind en gesteente). Er zijn diverse nudisten sportmogelijkheden en entertainment, voor zowel kinderen als volwassenen. U kunt hier genieten van een aangename vakantie in een rustige naturisten complex.
  2.  Het strand Koversada is de oudste camping en naturisten strand in het gebied. Koversada strand is 5 km lang en heeft grind, stenen, rots en zand delen. Men heeft zelfs speciale voorzieningen getroffen voor gehandicapten, zodat ook zij gemakkelijk toegang tot de zee hebben. Koversada is ideaal voor families, singles, romantische stelletjes. Aan het strand van Koversada zijn diverse restaurants, winkels en cafes.
  3. Valalta ligt direct aan het 12 km lange limfjord op slechts 7 kilometer van Rovinj, de voormalige Venetiaanse havenstad. Het 5 km lange naaktstrand bestaat uit kleine en grote naaktstranden met kiezel-en rotsstranden, sommige met rotsachtige plateaus of een zanderige baai met palmbomen. De diepe limfjord staat garant voor schoon en helder water op het naaktstrand van Valalta. Het goed onderhouden naturisten resort vormt met haar mediterrane planten een bloeiend park. Vlakbij het strand ligt ook het ruime, voor  naturisten bestemde zeewaterzwembad, met verschillende baden. Valalta heeft een haven voor de pleziervaart en grotere jachten. U vindt er diverse restaurants. Het gezondheidscentrum biedt alle gasten een gezondheidsprogramma onder medisch toezicht.
  4. Camping Kažela: op 12 km van Pula en 2 km van Medulin ligt camping Kažela. In het zuidelijke gedeelte van Istrië strekt zich het 110-hectare grote naturisten, maar ook textiel complex zich uit. De vele eilanden, die u vaak in een paar minuten kunt bereiken, zijn een ideale plek om te zonnebaden. In het afgeschermde naturisten gebied zijn comfortabele stacaravanseen klein waterpark voor kindereneen restaurant en een snackbar. Kažela is een ruime plek met een 2 km lange natuurlijke strand. U verblijft in moderne van airconditioning voorziene stacaravans, direct bij het naturisten strand of in gerenoveerde appartementen, alle gelegen aan de kust. U hoeft uw auto niet mee te nemen, want het vliegveld van Pula kunt u snel en eenvoudig met de taxi bereiken. 
Bovenstaand is slechts een selectie van de vele naturisten mogelijkheden in Istrië, zowel Istrië en het overige deel van Kroatië heeft voor uw naturisten vakantie zoveel te bieden, dat ik nooit uitgeschreven zou raken.

Kroatië excursies, tickets en bezienswaardigheden